Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tacskó - Fajtaleírás képes leírás - Tacskó.tlap.hu
részletek »

Tacskó - Fajtaleírás - Tacskó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tacsko.tlap.hu » Tacskó - Fajtaleírás
Keresés
Találatok száma - 18 db
A dandie alfaja

A dandie alfaja

Erről a különleges, megragadóan kedves és bátor kutyafajtáról Walter Scott, Guy Mannering című regényében olvashatunk először (1814). Korábbi írásos emlékek is vannak, amelyekben szó van 'só-bors' és 'mustár' terrierekről, de igazán ez a regény tette ismertté a fajtát a világon

A Kutyatár leírása

A Kutyatár leírása

A tacskó a középkor óta ismert. Kopókból tenyésztették ki azzal a céllal melyek föld alatti vadászatra legyenek alkalmasak. Az első standardet 1879-ben adták ki és az első tacskó klub 1888-ban lett bejegyezve németországban. A tacskót 3 méretben tenyésztik: tacskó, törpetacskó és kanichen. Ezen kívül 3 szőrváltozatban: rövid, szálkás és hosszú szőrű.

A Mek lexikon leírása

A Mek lexikon leírása

Alacsony, hosszukás termetü, lőcslábu kutyafaj, mely a vadat kitartóan hajtja és a róka, borz, vidra s tengeri nyúl barlangjába is bemászik s a vadat vagy megfojtja vagy kiűzi. Bátor, verekedő természetü kutya s még a vaddisznóval is szembeszáll. A tacskó szine rendesen fekete, sárgásbarna lábakkal, de van sárgás és szürkés szinü tacskó is.

A tacskó története

A tacskó története

A kicsi, rövid lábú vadászkutya leírását már a középkorból ismerjük, képe is fennmaradt sok gobelinen, festményen, faragáson és később fényképen is. A mai értelemben vett tacskóról a XIX. század vége óta lehet beszélni, amikor elkezdődött a standardot felépítő fajtatenyésztés, majd érvénybe lépett a fajta standardje, amely minden egyes példány számára azonos megjelenést ír elő.

A tacskóbénulás betegsége

A tacskóbénulás betegsége

A köznyelvben tacskóbénulásnak nevezett betegség tulajdonképpen porckorongsérvet jelent. A nevével ellentétben nem csak tacskóknál fordul elő, hanem gyakori más hosszú gerincoszlopú, rövid lábú fajtáknál is. Ilyen a francia bulldog, a törpe uszkár, a pekingi palotakutya, vagy a cocker spániel. Ezeknél a fajtáknál a gerinccsigolyák közötti porckorong hamar kezd öregedni és a nagy igénybevétel miatt a porc egy része becsúszik a gerinccsatornába és a gerincvelőt összenyomja. A leggyakrabban valóban tacskóknál fordul elő, szinte minden tacskónál enyhébb vagy súlyosabb fokban jelentkezik ez a probléma. A csigolyák közti porckorong a gerincoszlop rugalmasságáért felelős, de fontos szerepe van a csont nedv-és tápanyagkeringésének fenntartásában is. A kutyák korának előrehaladtával a gerincoszlop haránt irányú mozgatása (farokcsóválás) illetve hajlítása (lépcsőzés, ugrálás) miatt károsodik a porc. Ezeknél a mozdulatoknál a csigolyákra nagy nyomás hárul, ez okozza a porc sérülését. A porc veszít nedvességtartalmából, ezért tömörré válik és később apró darabokra mállik szét. A sérv leggyakrabban az utolsó mellkasi és az első ágyéki csigolya között alakul ki. Ritkábban a nyaki csigolyáknál is előfordul. A betegség jelentkezhet hirtelen, de lassan, fokozatosan is kialakulhat. A hideg idő, a sok lépcsőzés, az ágyra való felugrálás, megnöveli a betegség kialakulásának valószínűségét.

A tacskókopó alfaja

A tacskókopó alfaja

Kis termetű, hosszú testű, apró lábú, a tacskóra hasonlító kutya. Feje elhegyesedő. Szeme világos vagy sötét gesztenyebarna, füle lelóg. Törzse hosszú és izmos. Mellső végtagjai kissé görbék, vastag csontozatúak, hátulsó lábai izmosak, valamivel hosszabbak, mint a mellsők. Farkát általában vízszintesen tartja. Szőrzete elég hosszú, sűrű, kemény. Színe fekete, világosbarna rajzolattal, vörösesbarna vagy aranyvörös.

A vadászkutyák (tacskó, vizsla) viszonya

A vadászkutyák (tacskó, vizsla) viszonya

Elgondolkodtál már azon, mennyi féle érdekes kutyafajta létezik? Előfordult már, hogy láttál az utcán egy olyan kutyát, amilyet majd te is szeretnél egyszer, ám nem tudtál rájönni, melyik fajtához tartozik? Rövid ismertetőnkkel ezen a problémán fogunk segíteni!

Az Aranyos tacsik leírása

Az Aranyos tacsik leírása

Kis termertük jóvoltából a föld alá is követni tudják ellenfelüket. A19. sz. vége felé tenyésztették ki a törpetacskókat. Mindegyik tacskó, de kiváltképpen a rövid szőrű fajtája igen eleven, jó házörző.

Az Ebtenyésztő definíciója

Az Ebtenyésztő definíciója

Besorolása egy félreértés következménye: német neve (dachshund, innen jön a magyar dakszli név) borzkutyát jelent, de a hund-ot hound-nak, azaz kopónak, agárnak fordították angolra. Származása: róka-, nyúl- és borzvadászatra tenyésztették ki. Kis termete jóvoltából a föld alá is követni tudja ellenfelét. Elsőként a standard méretű fajta jött létre, ebből tenyésztették ki a 19. század vége felé a kisebbeket. Ma a törpe termetű tacskó a legkedveltebb. Vérmérséklete: Igen eleven, jó házőrző. Igényei: Általában elég neki, ha egy nagyobb kertben kedvére hancúrozhat.

Hirdetés
Kutyáspóló tacskó

Kutyáspóló tacskó

A tacskó a világon az egyik legismertebb kutyafajta. Mindenki ismeri a szafaládétestű, rövid lábú kiskutyát, aki rajzfilmekben, karikatúrákban és hirdetésekben is gyakran feltűnik. A tacskókat rengetegen kedvelik, a fajta az American Kennel Club népszerűségi listájának 8. helyét foglalja el.

Miért érdemes örökbe fogadni?

Miért érdemes örökbe fogadni?

Az elején le kell szögezni: a tacskó fajtamentés nem kíván konkurenciája lenni a minőségi tenyésztőknek, akik mind a tenyésztésre, kiállítási karrierre alkalmas kölyköket, mind pedig a tenyésztésre alkalmatlan, hobbi kölyköket megfelelően szűrt módon, a gazdijelöltek ellenőrzésével adja gazdához. Aki tenyészteni szeretne, annak elengedhetetlen, hogy körültekintően válasszon maga mellé kutyát, és fontos ez azoknak is, akik ugyan hobbi célra keresnek társat, de szeretnék tudni, hogy milyen felmenőktől, milyen körülmények közül kerül hozzá a kisállat, így arra is lehet következtetni, hogy milyen karakterjegyeket hordoz majd magán.

Pointernet leírás

Pointernet leírás

A tacskó azon 'alapfajták' egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton az öreg nénikkel együtt totyogó négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Nem véletlen, hogy a fajta ilyen hosszú időn keresztül képes volt fennmaradni.

Rövidszőrű tacskó

Rövidszőrű tacskó

Folyamatos szelektív tenyésztés során sikerült a kopók hosszú csontjait megrövidíteni, s olyan kutyákat tenyészteni, amelyek különösen a kotorék munkára voltak alkalmasak. Ezekből a rövid lábú kutyákból fejlődött ki a tacskó, mely az egyik legsokoldalúbb vadászatra használt kutya lett.

Svéd tacskókopó

Svéd tacskókopó

Svédország legkedveltebb vadászkutyája. Megjelenése tacskószerű, de annál erősebb kutya fajta. Feje a testéhez képest nagy. Háta egyenes és hosszú, mellkasa mély. Lábai rövidek. Farka hosszú. Szőrzete rövid, sűrű és vastag. Éber és nyugodt természetű. Nyúlra, rókára és őzre vadásznak vele.

Szálkásszőrű tacskó

Szálkásszőrű tacskó

A drótszőrűt más kutyák keresztezésével hozták létre. A rövid szőrű változat népszerűbb. Kedves, jóindulatú, barátságos kutya. Szeret játszani, nagyokat sétálni. Hajlamos a hízásra, ezért vigyázni kell az etetésére. Alacsony termetű, súlya kicsi, kitűnő családi kutya. Tartása nem terheli meg a család kasszáját. Bátran őrzi a család portáját, a cél érdekében még egy kis alattomosságra is hajlamos. Legyünk résen, ha idegen érkezik, mert lehet, hogy oda- oda kap az idegen bokájához.

TACSI képgalériái

TACSI képgalériái

TACSI fotóalbumai a Network.hu-n. Kis odafigyeléssel életek menthetők... Cicák, madarak, kutyák, lovak, birkák, kecskék baraomfiak, és valamennyi állat több gondoskodást igényel a hidegben. Szeretettel köszöntelek a TACSI közösségi oldalán! Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Ezt találod a közösségünkben: Tagok - 151 fő Képek - 129 db Videók - 3 db Blogbejegyzések - 9 db Fórumtémák - 3 db Linkek - 7 db Üdvözlettel, TACSI vezetője

Vadászkutya definíció

Vadászkutya definíció

Akár 10 könyvet is lehetne írni a tacskóról olyan nagy hagyományokkal rendelkező, régi, megbízható fajta. Már a középkorból találhatunk utalásokat, festményeket róla. Ezekből az időkből sok különféle megnevezés maradt fenn: 'földikutya', 'odukutya', 'rókakopó', 'borzkutya'.

Tuti menü